Elektrikli araçlarda yakıtlı araçlarda bulunan içten yanmalı motor bulunmaz. Bunun yerine bataryaların güç verdiği, elektrik enerjisini kinetik enerjiye çeviren daha basit yapıda bir motor söz konusudur. Bu motor indüksiyon motoru olarak adlandırılır ve stator ve rotor olmak üzere iki temel parçadan oluşmaktadır. Bu dönen parçalar elektrik enerjisini harekete çevirmektedirler. Klasik arabalarda olduğu gibi karmaşık ve çok parçadan oluşan bir yapısı bulunmamaktadır. Araca ihtiyacı olan gücü ileten bataryalar lityum iyon pillerinden oluşur. Her ne kadar gelişmiş teknolojinin bir ürünü olsa da, yakıtlı araçlarla kıyaslandığında oldukça basit bir işleyiş sistemi bulunmaktadır. Elektrikli araba bataryası yeniden şarj edilebilen bir bataryadır ve benzin ya da mazot kullanılan araçlarla kıyaslandığında büyük bir yakıt tasarrufu sağlar. Basit bir motor sistemi olması sayesinde elektrikli araçlar oldukça sessiz ve pürüzsüz çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra motoru sayesinde kısa sürede yüksek hıza çıkma konusunda da oldukça başarılıdırlar. Tüm bu avantajları sayesinde de elektrikli araçlar sürücüler için keyifli bir sürüş olanağı sunmaktadırlar. Elektrikli araba kaç km gider sorusuna verilecek yanıt kullanılan aracın modeline göre değişiklik gösterecektir çünkü bu durum batarya kapasitesine bağlıdır. Modele göre bataryası tamamıyla şarj edilmiş bir elektrikli araç ortalama 200 ila 600 km arasında bir mesafe kat edebilir.
Özellikle yakıt tüketimi düşünüldüğünde elektrikli araçların hepsi aynı işleyişte olmaz. Teknolojiyle doğru orantılı olarak farklı işleyiş prensibine sahip bu araçlar içerisinde de alternatiflere ulaşabilmemiz mümkün kılınmıştır. Bu doğrultuda toplamda dört adet elektrikli araç türü bulunmaktadır. Bunlar:
Öncelikle bataryalı elektrikli araçlar, içerisinde bulunan batarya sayesinde elektriği depolayıp harekete çeviren araçlardır. Elektrikli araba uzun yol konusunda kullanıcılar tarafından tedirginlik uyandırabilmektedir. Bu durumda daha çok tercih edilen hafif hibrit araçlar, içerisinde hem batarya hem de benzin motoru bulundurmaktadır. Bu araçlar genellikle düşük hızda elektrik tüketirken orta hızda benzin, yüksek hızda ise hem elektrik hem benzin motorunu kullanmaktadırlar. Plug-in hibrit araçlar, hafif hibrit araçlardaki gibi bir çalışma prensibine sahiptir fakat elektrik bataryaları daha büyüktür. Yakıt hücreli araçlar ise hidrojenli araçlar olarak da bilinmektedirler. Bu araçlar hidrojenin dolaylı yoldan elektriğe çevirme prensibiyle çalışmaktadırlar. Elektrikli araba çalışma prensibi düşünüldüğünde bu dört araç türünün birbirinden tam anlamıyla ayrıldığı söylenemez. Kullanıcılar elektrikli araç seçerken kullanım imkanı, kullanım süresi ve tercih edilen yakıt tüketimi gibi faktörlere göre bu dört seçenekten birini tercih edebilmektedirler.